Pikavippi-info

Ohjeita pikavipin hakemiseen


Pikavippejä on todella helppoa ja nopea hakea ja se tapahtuu yleensä nettihakemuksella. Nettihakemuksen tekeminen on ilmaista. Hakuvaiheessa voit useissa vippipalveluissa myös valita haluatko laskun sähköpostiisi vai paperilaskuna kotiisi. Pikavipin siirto tilillesi kestää noin 5-15min riippuen hieman palveluiden aukioloajoista.

Hakeminen nettihakemuksella


Täytät vain palvelun kotisivulla olevan hakemuksen. Uusien lainsäädäntöjen myötä monet pikavippifirmat vaativat sinulta tiliotetta palkastasi, jotta voivat varmistua takaisinmaksukyvystäsi. Tämäkin onnistuu helposti, jos sinulla on tiliotteet tallessa esim. sähköpostissasi. Tallennat tiliotteen sähköpostista tietokoneellesi ja sen jälkeen lataat tiliotteen hakemuksessa pyydettävään osioon liitteenä. Joissakin pikavippi-hakemuksissa prosessiin kuuluu myös TUPAS-palveluun tunnistautumien eli käytät tähän tunnistautumiseen nettipankkitunnuksiasi, jonka jälkeen saat lainan hyväksymispäätöksen.
 

Yleistä infoa pikavipeistä

Mikä pikavippi on?

    
Pikaluotoilla, joita kutsutaan yleisesti termeillä pikavippi, pikalaina, vippi ja kulutusluotto,tarkoitetaan käytännössä sellaisia lainoja, joita myönnetään hakijalle ilman vakuuksia tai takaajia. Yleensä näissä lainoissa lainanhakuprosessi on yksinkertainen, jolloin pikavippi ilmestyy tilille muutamissa minuutissa hakemuksen vastaanottamisen ja luottotietojen tarkistamisen jälkeen.
  
Tekstiviestillä tai internet-hakemuksella saataville pikavipille on erityisesti tyypillistä lyhyt takaisinmaksuaika, pienet lainasummat ja suhteellisen korkeat korot. Korkeiden korkojen taustalla on luonnollisesti se, että laina on vakuudeton, jolloin riski luotonantajalle on suurempi kuin vakuudellisissa lainoissa.
  
Lyhyen takaisinmaksuajan takia lyhytaikaisten vippien todelliset vuosikorot ovat todella suuria, jopa tuhansia prosentteja, mutta todellisuudessa pelkkä vuosikoron tuijottaminen ei anna oikeanlaista kuvaa näin lyhyissä lainoissa, vaan kannattavampaa on tarkastella pikavipin kokonaiskustannuksia.

Muutokset pikavipeissä ja lainsäädännössä


Pikavippejä koskeva lakimuunnos tuli voimaan 1.6.2013. Tässä uudistuksessa pikavipeille asetettiin korkokatto, jonka johdosta monet pikavippiohjelmat lopettivat toimintansa tai ne muuttuivat vastaamaan laissa asetettuja vaatimuksia. Alhaisemman korkotason vuoksi pikavipit ovat tänä päivänä asiakkaille edullisempia lainoja kuin aikaisemmin. Sivuston lainapalvelut on päivitetty 4.10.2023.

Uudistunut pikavippi eli käyttölaina

Lakimuutosten myötä iso osa entisistä pikavippipalveluista on muuttanut lainatuotteitaan pikavipeistä käyttölainaksi eli luotoksi, jolla on tietty limiitti. Esim. Pikavippipalvelu tarjoaa 2000 euroa luottoa, josta voit nostaa pienempiä nostoja tarpeen mukaan ja maksat vain siitä mitä käytät. Maksat vain siis tehdyistä nostoita eikä lainapalvelut veloita kiinteitä kuukausimaksuja myönnetystä luottorajasta. Käyttölainaa hakiessa hakukriteerit ovat tiukentuneet ainakin suurimmassa osassa palveluista. Tällaisia lainoja hakiessa lainapalvelu pyytää sinua lähettämään tiliotteita heille, jotta he voivat tarkistaa maksukykysi. Jotkin lainapalvelut jatkavat perinteisen pikavippilainojen myöntämistä.
   
Maksuhäiriömerkintä
    
Maksun myöhästyminen ei vielä tarkoita, että saat maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriömerkinnän saa vasta kun viranomainen on todennut maksun laiminlyönnin. Usein ennen tätä suurin osa ihmisistä on jo maksanut laskun tai neuvotellut luotonantajan kanssa uusista maksuehdoista. 
  
Kulutusluotoissa ja osamaksukauppa-sopimuksissa erien laiminlyönnistä voi ilmoittaa suoraan Suomen Asiakastieto Oy:öön, jos
  • -maksu on viivästynyt yli 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä
  • -maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä
  • -maksukehotuksessa on mainittava luottotietomerkinnän mahdollisuudesta, jos maksua ei suoriteta.
  •   
   
Luottotietomerkintää ei saa tietämättä
  
Luottotietomerkintää ei anneta yksityishenkilön tietämättä. Asiakastieto ilmoittaa henkilölle hänen ensimmäisestä luottotietomerkinnästä lähettämällä rekisteröidylle ensirekisteröinti-ilmoituksen. Ilmoituksessa kerrotaan tiedot, mistä luottomerkintä on tullut ja kauanko se säilyy rekisterissä.

Luottotietorekisteriin talletetaan käräjäoikeuden antamat riidattomat velkomistuomiot, yksipuoliset tuomiot, ulosottoviranomaisen toteamat varattomuus- tai tuntemattomuusesteet, konkurssit ja myös velkajärjestelyssä olemisen.
  
Kuinka pitkään maksumerkinnät säilyvät?
    
Luottotietomerkinnät säilyvät rekisterissä vain tietyn määräajan riippuen maksuhäiriömerkinnästä. Määräajan päätyttyä Asiakastieto poistaa tiedon rekisteristä.
  • -ulosotossa todettu varattomuus tai muu ulosottoeste (3 v.)
  • -velkomistuomio (3 v.)
  • -kulutusluottoon liittyvä maksuhäiriö (2 v.)
  • -yksityishenkilön konkurssi (5v.)