Vippiuutiset

4.10.2023 Voimaan uusi korkokattolaki

Uusi korkokattolaki on tullut voimaan 1.10.2023. Tämän lain myötä luoton nimelliskorko saa olla enintään korkolain 12 §:ssä tarkoitettu viitekorko lisättynä 15 prosenttiyksiköllä.

Suomen pankin asettama viitekorko on 31.12.2023 asti 4 prosenttiyksikköä.

Lakimuutos tulee koskemaan uusia myönnettäviä luottoja sekä olemassa olevien luottosopimusten uusia luottonostoja 1.10.2023 alkaen.

5.4.2018 Markkinaoikeus määräsi pikavippiyhtiölle kiellon


Markkinaoikeus on kieltänyt IPF Digital Finlandia jatkamasta kuluttajaluottojen markkinoimista niin, ettei todelliseen vuosikorkoon ole laskettu mukaan nostopalkkion korkeinta hintaa. IPF Digital Finland on tarjonnut Credit24 Joustolimiitti-luottoa.

Yhtiön on noudatettava markkinaoikeuden määräämää kieltoa 100 000 euron sakon uhalla. Kuluttaja-asiamies vei asian markkinaoikeuteen noin vuosi sitten. IPF Digital FInland ilmoittaa muuttavansa käytäntöjään vastaamaan markkinaoikeuden ratkaisua.

13.12.2017 Uusia pikavippiyrityksiä lisätty ja päivitetty

Muutama uusi lainapalvelu on lisätty luotettavien lainapalvelujen-listallemme.

13.06.2016 Uusia pikavippiyrityksiä lisätty

Monta uutta pikavippiyritystä on lisätty luotettavien pikavippifirmojen-listallemme.

25.08.2013 Pikavipeissä yhä laittomia korkoja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on löytänyt tapauksia, joissa yritys perii pikavipeistä jopa satojen prosenttien todellista vuosikorkoa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on jo pyytänyt muutamilta yrityksiltä selvitystä siitä, myöntävätkö ne luottoja verkkosivujensa tietojen pohjalta.

Viime kesäkuussa voimaan tulleen lakimuutoksen piti lopettaa pikavippien huimat korot.20. 11. 2012 Pikavippien katumainontaa ei voitu kieltää Helsingissä

45 helsinkiläisvaltuutettua on tehnyt valtuustoaloitteen pikavippimainosten kieltämiseksi julkisissa tiloissa Helsingissä. Aloitteen alullepanijana on vihreiden varavaltuutettu Sari Näre. Näre on huolissaan pienlainamainonnan vaikutuksesta erityisesti nuoriin.

Helsingin kaupungin mukaan mainonnan kieltäminen edellyttäisi lakimuutosta.


11. 09. 2012 Kuluttajariitalautakunta alensi pikavippikorkoja lähes 200 euroa

Kuluttajariitalautakunta on alentanut pikavippivelallisen kohtuuttomiksi katsomiaan kuluja. Pienlainayritys peri 300 euron lainasta korko- ja muina kuluina yhteensä 267,75 euroa.

Pikaluottokustannukset olivat sopimuksen mukaiset. Siitä huolimatta Kuluttajariitalautakunta kohtuullisti kulut 75 euroon.


07. 09. 2012 Pikavipit saavat korkokaton

Esitystä pikavippien kieltämisestä lailla tai sääntelystä esimerkiksi korkokatolla on puuhattu pitkään. Hallitus antoi vihdoin esityksensä pienlaina-alaa koskevista lakimuutoksista eduskunnalle torstaina 6.9. Esityksen kärkenä on kustannusten rajoittaminen korkokatolla.


27. 08. 2012 Poliisi tutkii laittomia pikavippifirmoja

Neljän internetissä pikavippejä tarjoavan suomalaisyrityksen toiminta on parhaillaan poliisin tutkinnassa. Tutkinta kohdistuu epäilyyn luotonantajarikoksesta. Pikavippifirmojen toiminnalle ei siis ole myönnetty toimilupaa Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Yrityksistä kolme on tällä hetkellä selvitystilassa. Neljäs on jo kahdesti saanut aluehallintovirastolta toimilupahakemukselleen kielteisen päätöksen.


24. 07. 2012 Pikavipit rikkovat ennätyksiä Kymenlaakson käräjäoikeudessa

Kymenlaakson käräjäoikeuteen on tullut tänä vuonna lähes 7 000pikavippitapausta riidattomana velkomisasiana. Määrä on 25 % enemmän kuin viime vuonna.


21. 06. 2012 Pikavippikielto uhkaisi työpaikkoja Turussa

Eduskunta päättää pikavippien täyskiellosta tai sääntelyn tiukentamistoimista heti kesälomien jälkeen. Suomen Pienlainayhdistyksen kanta on, että oikeusministeriön esittämä korkokatto johtaisi pikavippiyrityksen toiminnan kannattamattomuuteen. Korkokattoa esitetään alle 1 000 euron lyhytaikaisille vakuudettomille pikaluotoille.


18. 06. 2012 Uusien pikavippien kysyntä hidastunut

Tilastokeskus julkaisi 14.6.2012 Luottokantatilaston vuoden 2012 ensimmäiseltä vuosineljännekseltä. Uusia pienlainoja eli pikavippejä myönnettiin tammi-maaliskuussa kotitalouksille 371 471 kappaletta, yhteensä 89 miljoonaa euroa.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä uusia lainoja myönnettiin 28 prosenttia edellisvuotista enemmän. Pienlainoja myönnettiin kuitenkin noin prosentin verran vähemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.


30. 05. 2012 Pikavippiä voi vertaillen ottaa ainakin vielä tämän kesän

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) asettaman pikaluottotyöryhmän mietinnöstä järjestetty lausuntokierros on saatu päätökseen. Pikavippien korkojen rajoittamista kannatti suurin osa lausunnon antaneista.

Työryhmän ehdotus menee jatkovalmisteluun. Oikeusministerin mukaan korkosääntelyn yksityiskohdat vaativat lisäselvitystä.


02. 05. 2012 Pikavippivelkoja ei juuri tarvitse järjestellä

Tilastokeskuksen mukaan yhä useampi suomalainen hakee velkajärjestelyä. Viime vuonna velkajärjestelyyn hakeutui 3 577 henkilöä, mikä on 351 henkilöä edellisvuotta enemmän. Prosentuaalinen kasvu on 11 prosentin luokkaa. Järjestelyhakemusten määrä on kasvanut jo kolme vuotta peräkkäin.

Vaikka pikavipit jatkuvasti yhdistetään ylivelkaantumiseen ja lisääntyviin maksuhäiriömerkintöihin, pienlainat ovat vain yksi velkaantumisen monista syistä.


18. 04. 2012 Pikavippikielto ratkaisisi alle yhden prosentin suomalaisten veloista

Pikavippikieltoa kannattavat puheenvuorot ja esitykset perustuvat suomalaisten ylivelkaantumiseen ja maksuhäiriöiden määrän jatkuvaan kasvuun. Molemmat seikat ovat kiistämättömiä tilastollisia tosiasioita. Pikavippien osuutta näissä tilastoissa toisaalta liioitellaan virheellisesti yhä uudelleen.


03. 04. 2012 Pikavippien mainoskielto leviää: Joensuu haluaa kieltää ulkomainonnan, Hamina harkitsee

Joensuussa tehtiin valtuustoaloite pikavippien katumainonnan kieltämiseksi. Sen ensimmäinen allekirjoittaja oli Tuula Parikka (kesk.). Yhteensä 30 valtuutettua eli yli puolet valtuustosta on allekirjoittanut aloitteen.

Kouvolan kaupunki on jo kieltänyt kaupungin mainospylväiden käytön pikavippien ulkomainontaan. Ainakin Hamina harkitsee vastaavaa kieltoa Joensuun ohella.


15. 03. 2012 Kouvola kieltää pikavippimainonnan

Kouvolan kaupunki poistattaa pikavippimainokset kaduiltaan. Kaupungin tekninen lautakunta päätti 13.3.2012, ettei ulkomainosyhtiö JCDecaux Finlandille vuokrattavilla ulkomainospaikoilla saa vastedes olla esillä pikalainayhtiöiden mainoksia.

Kouvola on Suomen kaupungeista ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa, joka on kieltänyt pienlainamainonnan julkisessa katukuvassaan. Kielto koskee muun muassa valaisinpylväissä olevia ulkomainoksia.


09. 03. 2012 Eduskunta kannattaa pikavippikieltoa

Pikavippilainsäädännön kiristämiskeskustelu käytiin eduskunnassa tiistaina 6.3.2012. Enemmistö kansanedustajista kannatti pikavippien täyskieltoa.


06. 02. 2012 Pikavippirahoitukselle on tarvetta

Lähes puolet suomalaisista on ollut nopeaa ja pientä rahoitusta vaativissa tilanteissa. Kahden viime vuoden aikana noin 45 prosenttia suomalaisista kertoo olleensa tilanteessa, jossa palkka- tai muut tulot eivät ole riittäneet yllättäviin menoihin. Näihin pikaista rahoitusta vaativiin tilanteisiin ei TNS Gallupin kyselytutkimuksen mukaan ole voinut varautua etukäteen.


02. 01. 2012 Suomen Pienlainayhdistys kampanjoi pikavippialan puolesta

Suomen Pienlainayhdistys on aloittanut kampanjan pikalainoja myöntävien jäsenyritystensä sekä pikavippiasiakkaiden oikeuksien puolesta. Kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota pienlainatoiminnan faktoihin virheellisten stereotypioiden sijaan.


02. 12. 2011 Pikavippikieltoa kannattaa enemmistö kansanedustajista

Kansanedusta Sampsa Kataja (kok.) kertoi Yle A-talkissa torstaina 1.12.2011 valtaosan kansanedustajista kannattavan pikavippikieltoa. 200 kansanedustajasta peräti 116 kansanedustajaa on Katajan mukaan jo allekirjoittanut lakialoitteen pikalainojen kieltämiseksi.


16. 11. 2011 Pikavipit saatetaan kieltää jo ensi keväänä


Eduskunnassa on samanaikaisesti käynnissä kaksi samansuuntaista,pikalainoja vastustavaa, hanketta. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja on pannut pystyyn allekirjoituskeräyksen. Kansanedustajien nimiä kerätään, jotta aikaansaadaan lakialoite pikavippien täyskiellosta.


18. 10. 2011 Oikeusministeri: Pikavippejä ei voida kieltää kokonaan

Kansanedustajat ovat yksi toisensa jälkeen alkaneet vaatia pikavippien kieltämistä kokonaan. 68 kansanedustajaa on allekirjoittanut pikalainoja myöntävän yritystoiminnan kieltämistä ajavan toimenpidealoitteen. Aloite annettiin eduskunnalle 16. syyskuuta.


02. 10. 2011 Pikavippaajista useimmat harmaalla vyöhykkeellä - 15 %:lla ei tuloja lainkaan

Ruotsalaisyritys Instantor on alkanut kilpailla suomalaisten luottotietorekistereiden kanssa. Instantor analysoi kuluttajan pankkitilin transaktiot, laskee kuluttajalle luottoluokituksen ja lähettää sen sitten palvelun ostajalle, kuten nettikauppiaalle tai pikavippiyritykselle.

Pikavippiuutisen kärki on karu totuus: 15 prosenttia pikalainoja ottavista kuluttajista rahoittaa niillä vanhat pikavippinsä. Pahimmillaan siten, ettei heillä ole varsinaisesti tuloja lainkaan.


15. 09. 2011 Pikavippiyritysten parhaimmisto Kauppalehden Menestyjät-vertailussa

Kauppalehti teettää vuosittain yritysten taloudellista suorituskykyä luokittelevan Menestyjäyritys-tutkimuksen. Kauppalehden Menestyjäluokituksen kriteerit täyttävät yritykset kuuluvat toimialansa parhaimmistoon.


04. 07. 2011 Laki luotonantajan rekisteröitymisvelvollisuudesta astui voimaan

Toukokuun lopussa 2011 umpeutui vuonna 2010 säädetyn lain takaraja, jonka mukaan pienlainoja tarjoavien yritysten tulee rekisteröityä Etelä Suomen Aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin (pdf). Rekisteröitymisen pyritään selkeyttämään toimialan sääntöjä ja turvaamaan kuluttajan oikeudet.


11. 05. 2011 Nettivippi.fi sivusto ja tarjoama uudistuivat

Nettivippi.fi on laittanut uutta virtaa verkkopalveluunsa uudistamalla ulkoasun. Merkille pantavin muutos on helppokäyttöinen lainalaskuri. Sivusto näyttää nyt oikealta palvelulta ja varteenotettavalta vaihtoehdolta pikavippimarkkinoilla verrattuna kilpailijoihinsa.


04. 02. 2011 Pikavipillä ostetaan arkisia asioita, kuten ruokaa

Suomen pianlainayhdistyksen Taloustutkimuksella teetättämän tutkimuksen mukaan Pikavippi ei rahoita juhlintaa vaan:

”Toisin kuin julkisuudessa usein väitetään, pienlainaa ei pääasiallisesti käytetä eikä aiota käyttää juhlimiseen, päihteiden ostamiseen eikä uhkapeleihin; vaan ruokaan, lasten ja kodin arkisiin menoihin, sekä liikennekuluihin kuten bussikorttiin.”